Mezei_zsurl____5_4f7aae7c7dd5e.jpgMezei_zsurl____5_4f7aae7c7dd5e.jpg

Mezei zsurló 50gr. 

Fogyasztói ár: 122 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab

Cikkszám: 5149060610998 

Magyar népnyelvi elnevezései: kannamosófû, bábagu-zsaly, cindrót, békarokka, sikárlófû, ólomsimítófû, békaláb.

Magyar népnyelvi elnevezései: kannamosófû, bábagu-zsaly, cindrót, békarokka, sikárlófû, ólomsimítófû, békaláb.

Kora tavasszal a talajban mélyen kúszó, elágazó gyökértörzsbõl elõször barnás színû, spóratermõ termõszárat hajt. Csak késõbb jelennek meg a zöld, 40 cm magas meddõhajtások, amelyek kicsi, szabályos felépítésû fenyõfákhoz hasonlítanak. Szántóföldeken, töltéseken és árokpartokon található meg. A tiszta agyagföldben termõ zsurló a legnagyobb gyógyhatású. A lelõhelyétõl függõen 3-16% kovasavat tartalmaz, amely igen jó gyógy-hatást vált ki. Természetesen kerülni kell a mûtrágyázott földekrõl való gyûjtést. Az erdõben termõ zsurló, amelynek finomabb meddõszárai vannak és fõként erdõben és erdõszéleken terem, ugyancsak gyógyhatású.

A népi gyógyászatban ezt a növényt már a régebbi korokban is nagy becsben tartották, elsõsorban vérzéscsillapító hatása miatt, valamint a vese- és hólyag megbetegedésekre gyakorolt gyógyhatása miatt. Azonban az idõk folyamán ennek ellenére feledésbe merült. Nem más, mint a mi nagy és népi természetgyógyászunk, Kneipp tisztelendõ fedezte fel újból a jelentõségét. Ó nevezte „pótolhatatlannak és felbecsülhetetlennek" vérzések, vérhányás, hólyag- és vesepanaszok, vesekõ- és homok esetén. „Nehezen gyógyuló sérüléseknél - mondja - rothadó sebeknél, még rákszerû fekélyeknél, sõt csontszú esetén is rendkívül jó szolgálatot tesz a zsurló. Kimossa, feloldja és mintegy el is égeti azt, ami hibás, rongált, nem ép." A nedves, meleg növényt megvizezett kendõkbe csavarjuk és a gyógyítandó testrészre helyezzük.

Fájdalmas hólyaghurutok, görcsölõ fájdalmak ellen nincs jobb szer, mint a leforrázott zsurló, melynek gõzeivel egy fürdõköpenybe burkolózva a hólyagot melegítjük. Ha néhányszor megismételjük, a baj gyorsan megszûnik. Ettõl a forró gõzöléstõl megszabadulnak fájdalmaiktól azok az idõs emberek, akiknek hirtelen elakad a vizeletük és rettenetes kínokat állnak ki, mert a vizeletük egyáltalán nem, vagy csak cseppenként távozik.

Vesemedence-gyulladás és -gennyesedés esetén már egyetlen zsurló-ülőfürdő csodát tesz. Ehhez, tehát csak külső használatra igénybe vehetünk óriási zsurlót is, amelynek ujjnyi vastag szára van és amely mocsaras réteken, meszes talajon terem. Ez azonnal segít.

Az óriás zsurló  kizárólag ülőfürdőkhöz használható. Teát csak a szántókon, utak mentén és erdőszéleken termő mezei zsurlóból készítsünk. Fiatal anyáknál nehéz szülés után néha látászavar lép fel, amelynek bizonyára az az oka, hogy a szülés a nőknek a veséit is igencsak megterheli. A zsurlós ülőfürdők kívülről fokozzák a vesék vérellátását, ezáltal a szemben csökken a nyomás, úgyhogy a látászavarok lassan megszűnnek.

A zsurló főzetével kell lemosni és borogatni a viszkető, pörkös, varas, gennyedő bőrkiütéseket. Ezek a lemosások és fürdők segítenek gennyes körömágygyulladás, fekélyes láb, csontszú, rákszerű fekélyek, sipolyok, szőrtüszőgyulladás, bőrfarkas és sömör esetén. Fájdalmat okozó aranyérre, aranyeres csomóra friss növényből készített pépet rakjunk. A következőképpen járjunk el: a friss zsurlót alaposan megmossuk, egy deszkán péppé törjük. Tartós orrvérzés esetén borogatásként alkalmazzuk a lehűtött zsurlófőzetet. Tüdő-, méh-, aranyér és gyomorvérzés esetén vérzéscsillapítóként használjuk. Ekkor természetesen erősebb főzetet kell készíteni. Rendesen negyed liter vízhez (1 csésze) egy púpozott teáskanál zsurlót számítunk, de vérzések esetén csészénként 2-3 púpozott kanállal veszünk belőle. Vértisztító hatása révén a zsurló veronikával együtt alkalmazva jól szolgálja az érelmeszesedés és az emlékezőképesség gyöngülésének megelőzését.

Egyike a legjobb szereknek a rák megelőzésében. A zsurló-tinktúra különösen lábizzadás ellen ajánlható (lásd a Felhasználási módoknál). Ezzel dörzsöljük be a lábat, miután alaposan megmostuk és jól megszárítottuk. Ezenkívül azonban naponta reggel éhgyomorra, fél órával a reggeli előtt egy csésze zsurlóteát is meg kell inni. Lábizzadás ellen ugyanilyen jól hatnak a zsurlós lábfürdők (lásd a Felhasználási módoknál). Korpásodás ellen mossunk hajat naponta zsurlófőzettel és utána finom olívaolajjal dörzsöljük be a fejbőrt. A korpásodás hamar elmúlik.