Kerti_kakukkf____4f7aadde2db73.jpgKerti_kakukkf____4f7aadde2db73.jpg

Kerti kakukkfű 50gr. 

Fogyasztói ár: 198 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab

Cikkszám: 1490606101970

Balzsamfű, démutka, kakucskafű, thimián, tömjénfű, vadkakukkfű
Félszáraz réteken, száraz mezőkön, fenyőerdőkben fordul elő. Hazája Európa, délen csak a hegyek.

Balzsamfű, démutka, kakucskafű, thimián, tömjénfű, vadkakukkfű
Félszáraz réteken, száraz mezőkön, fenyőerdőkben fordul elő. Hazája Európa, délen csak a hegyek.

"Származási helytől függően változó összetételű.  Főkomponense lehet linalol és karvakrol vagy timol és cineol; ajakosokra jellemző cseranyagok, triterpének, flavonoidok."

Görcsoldó és antibiotikus hatású  növény. A népi gyógyászat köhögések kezelésére belsőleg és külsőleg, fürdőadalékként egyaránt használja. Használható még gyomor-bél működési zavarok, étvágytalanság esetén is, itt nem annyira az illóolaj, mint a cserzőanyagok és a keserű ízanyagok váltják ki a hatást.

Tea: Csészénként 1 teáskanálnyi növényt forrásban lévő vízzel kell leönteni, negyed órán át lefedve állni hagyni, és utána leszűrni. Köhögés ellen jó. Köptető hatású teakeverékek gyakori alkotórésze. Tinktúra: Köptetőnek alkalmazható. Lábfürdő: Hosszantartó állva végzett munka ill. tevékenység utáni frissítő, nyugtatja a fáradt, fájó izmokat, enyhíti az izomgörcsöt. A kakukkfüves teljes fürdő: 100 g növényt 1 liter forrásban lévő vízhez kell adni, leszűrni, majd a fürdővízhez adni. A kakukkfüvet használhatjuk konyhai fűszerként is sültekhez, levesekhez, spagettikhez, mártásokhoz. Teája fogyasztható reggeli frissítő italként.

A kakukkfű illóolajai - timol (40%) és a karvakrol (15%) tartalmú - erőteljesen baktériumölő, fertőtlenítő, emellett szélhajtó, görcsoldó hatásúak. A keserű- és cseranyagok élénkítőleg hatnak az emésztésre, mert fokozzák az emésztőnedvek termelődését. A torokgyulladást a friss levelek rágcsálása csillapítja. Csökkentik az étvágytalanságot, serkenti az emésztést. Sokan légzőszervi panaszok esetén alkalmazzák. A gyógytea fogyasztása vagy az azzal történő gargarizálás, jó gyógyír köhögés, torokfájás esetén. Emeli az alacsony vérnyomást, külsőleg használva csillapítja a rovarcsípések okozta viszketéseket.

Illóolaját ne használjuk belsőleg, de áldott állapotban lévő nők és pajzsmirigy-elégtelenségben szenvedőknek külsőleg sem ajánlott! Hosszabb ideig tartó, nagyobb adagokban történő használata ellenjavallt.
Kutatások bizonyítják, hogy a kakukkfű és illóolaja segíti a szervezet működését, késlelteti az öregedést.